onsdag 17 oktober 2012

Dunderglögg




Har vart på ikea med mamma idag. Köpt glas flaskor som vi ska hälla aronia saft i. 

Tanken va egentligen att vi skulle ha kokat saft idag, men tiden sprang iväg så de blev lite för sent för de.

Men har däremot gjort glögg. Den ska ju stå 3-6 veckor innan man kan dricka den. Så den kommer att bli lagom att dricka till första advent. Namnam! Kommer att dofta så underbart här hemma nu. Christmas feeling! Längtan efter allt jul mys börjar faktiskt krypa i mig nu. Hoppas de blir en riktigt kall och vit jul i år.






Dunderglögg



5 liter svagdricka
5 skivade råa potatisar
1 paket jäst, 50 g
1 påse nejlikor
1 påse kardemummakärnor
1 bit färsk ingefära (ca 5 cm)
1 kanelstång
1-2 paket russin (2 pkt, 500 g)
2,5 kilo socker
Blanda allt i en tiolitershink, täck med plastfolie som du gör små hål i – och låt brygden stå i lugn och ro i rumstemperatur, minst tre veckor, gärna sex. Tappa upp på väl rengjorda flaskor med hjälp av en hävert. Var noga med att inte få med bottensatsen. Värm och njut.


Har även gjort marmelad. En lite annorlunda variant. Pumpa och whiskey marmelad. Blev super god. Kan tänka mig att den kommer sitta fint tillsammans med lite goda ostar och kex.  Men de visar jag mer om imorgon.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar