måndag 19 mars 2012

Vardags lyx

Har lyxat till det lite här hemma såhär på en måndag. 
Har ätit ryggbiff, potatis och bea.





Köttet kommer från min killes mamma och hennes man.
Dom föder upp korna själv på sin lilla gård. Så mer ekologiskt än så, de blir de inte!
Det är sån himla skillnad från det köttet i affären, mycket, MYCKET godare

Köttet kryddar jag med de här Tång & Alg saltet som jag köpte på Tjolöholms julmarknad.

Skulle göra mig till och prova göra hemmagjord bea för första gången.
De gick sådär kan jag ju säga.


Smaken blev helt okej, men den såg inte så rolig ut, så ni får ingen bild på de. Haha.
Får ta och göra ett nytt försök nån dag.
Det är nog en sån där sak som man får göra några gånger och räkna med att man misslyckas.
Men när man väl har fått in den rätta taktiken så är det säkert lätt.


Men här får ni receptet i alla fall.


Bearnaisesås

Ingredienser: 

150 g smör
2 Scharlottenlökar alt. 1/2 gul lök
5 vitpepparkorn
1 dl vatten
3 msk vitvinsvinäger
1 persiljekvist
3 Ägggulor
Dragon
Salt

Gör så här:
Börja med att smälta smöret, låt det svalna svalna. Hacka löken fint och krossa vitpepparkornen. Häll i vatten, lök, vitpeppar, persilja och vinäger i en liten kastrull. Koka upp och låt det koka ordentligt till dess att endast ungefär hälften av vätskan återstår. Sila sedan av lök och kryddor och slå därefter tillbaka vätskan i kastrullen. Koka upp vatten i en stor kastrull, tillräckligt stor så att den rymmer den lilla kastrullen. Sätt ner den lilla kastrullen i vattenbadet och tillsätt äggen under vispning ett i taget och fortsätt vispa till dess att det tjocknar (såsen för ej koka). Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt det smälta smöret, börja droppvis och öka sedan till en fin stråle när såsen binder, under fortsatt vispning. Smaksätt med dragon, lite salt och eventuellt lite mer peppar.

1 kommentar:

  1. Har hört att det är näst intill omöjligt att lyckas med bea sås ! Men du klarar det säkert :D

    SvaraRadera